Klantervaring Anka Toma-Scheepers

“In de ok had ik altijd roze klompen aan en ik droeg een roze bril.”

Na een jarenlange loopbaan als ok assistente, ging Anka Toma-Scheepers afgelopen jaar met vervroegd pensioen. Ze brak haar pols tijdens een ongelukkige val en in het ziekenhuis kwam ook artrose aan het licht. Een knalroze orthese op maat biedt steun, maar dat was wel even wennen, vertelt Anka.

Een ongelukkige val en een diagnose

Anka vindt het nog steeds moeilijk te accepteren dat ze niet meer kan wat ze kon. “Mijn werk was fysiek uitdagend en ook in mijn vrije tijd was ik altijd druk bezig. De valpartij resulteerde in een kapotte enkel en een gebroken duim waardoor ik ineens veel minder kon De arts zag niet alleen de breuk, maar ook artrose, waar ik voorheen geen weet van had. Ik kreeg een hulpbrace, maar de breuk heelde niet en door de artrose werd de pijn erger. De handchirurg suggereerde een operatie om een stukje bot weg te halen en mijn duim te verkorten, maar ik wilde liever geen operatie. Op zoek naar een andere oplossing kwam ik terecht bij Ortho-technics.”

Van roze bril naar roze orthese

Na een uitgebreide intake ging het team van Ortho-technics aan de slag om een maatwerk orthese te vervaardigen. “Ik vond het heel moeilijk dat ik een orthese nodig had. Ik kon mezelf altijd prima redden en nu ineens had ik te kampen met een aandoening die nooit meer weg zal gaan. Dat is ontzettend confronterend.” Bij het maken van de orthese kwam de vraag naar boven welke kleur deze moest worden. “Ik wilde een huidkleurige orthese, omdat ik er geen aandacht op wilde vestigen. Maar eigenlijk past dat niet bij mij. Ik ben juist uitgesproken met een duidelijke liefde voor de kleur roze. Waarom? Ik mocht het vroeger niet dragen van mijn moeder. In de ok had ik altijd roze klompen aan en ik droeg een roze bril.”

Niet bij de pakken neerzitten, maar knallen!

Het resultaat is een knallend roze orthese die juist behoorlijk opvalt. “Ik kan weer van alles doen zoals fietsen of handschoenen aantrekken. Dat was eerst gewoonweg te pijnlijk. Binnenkort krijg ik ook een orthese voor de pols aan de andere kant, die zal inderdaad ook wel roze worden.” Anka is vastbesloten niet bij de pakken neer te zitten. “Je moet de zon in het water zien schijnen, ook als het tegenzit. En met de juiste hulpmiddelen kan er meer dan je denkt, ik ga er gewoon voor!”