Wij helpen u vooruit
Prothese nodig?

Een prothese is een lichaamsondersteunend hulpmiddel wat een lichaamsdeel geheel of gedeeltelijk vervangt. Bijvoorbeeld na amputatie of bij een aangeboren beperking. Ieder persoon en ieder lichaam is anders. Daarom is een prothese een maatwerk product, afgestemd op uw lichaamscontouren, behoeften, wensen en levensstijl.

Na amputatie, of bij een aangeboren beperking constatering, krijgt men een consult bij een specialist, vaak in combinatie met een orthopedisch instrumentmaker. Tijdens dit consult wordt er gedurende een anamnese (onderzoek aan de hand van lichamelijke testen en vragen) een beeld geschetst van de algehele conditie en de lichamelijke mogelijkheden van u als patiënt.

Tevens wordt tijdens deze anamnese uw persoonlijke hulpvraag en wens besproken. Hierbij denkend aan wat wilt u zelf uiteindelijk graag bereiken met een eventuele prothese.

Alle gegevens die hieruit komen worden gebruikt om te beslissen of u in aanmerking komt voor een prothese. Over het algemeen komt iedereen hiervoor in aanmerking. De orthopedisch instrumentmaker is aanwezig om direct, samen met de specialist, een prothese concept te bepalen. 

Bij de eerste afspraak zal er maatgenomen worden. Dit gebeurt aan de hand van een gipsafdruk of aan de hand van een digitale maatname. Met deze gegevens gaat de orthopedisch instrumentmaker in onze eigen werkplaats aan de slag om een zogeheten proefkoker te maken, de onderdelen worden besteld, de prothese wordt geassembleerd. Bij de tweede afspraak gaat u de proefprothese passen. Hierbij wordt de pasvorm gecontroleerd en worden de eerste instellingen gedaan. Als het uw eerste voorziening is zult u met deze proefprothese starten aan de revalidatie samen met de fysiotherapeut.

Gedurende deze revalidatie worden zowel pasvorm en instelling continu bijgehouden om u zo geleidelijk en snel mogelijk vooruit te helpen. Op het moment dat de revalidatie zodanig gevorderd is dat er met zekerheid gezegd kan worden dat de prothese voldoet, wordt er een definitieve prothese gemaakt. Deze zal qua vorm en instelling hetzelfde zijn als de proefkoker, echter is de definitieve prothese cosmetisch mooier en duurzamer. Ook na uw revalidatie blijft u onder controle bij de orthopedisch instrumentmaker om adequaat en veilig gebruik te waarborgen.

Mocht u na het lezen van bovenstaande informatie behoefte hebben aan een advies gesprek of wilt u een second opinion, dan kunt u daarvoor gratis terecht bij een van onze orthopedisch adviseurs.
Bel voor een vrijblijvende afspraak 085 – 273 36 10 of maak gebruik van ons contactformulier.

Veelgestelde vragen over Prothesen

Heb ik een verwijzing nodig voor een prothese?

Voor het aanmeten van een prothese heeft u een verwijzing van uw revalidatiearts of orthopedisch-chirurg nodig. Deze verwijzing heeft u nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding van uw ziektekostenverzekering. Voor een adviesgesprek of een second opinion heeft u geen verwijzing nodig, u kunt daarvoor gratis terecht bij een van onze orthopedisch adviseurs. Bel voor een vrijblijvende afspraak 085–2733610.

Wanneer wordt het concept bepaald?

Het concept van de prothese wordt samen met uw medisch specialist, behandelende fysiotherapeut, uzelf en een medewerk(st)er van Ortho-technics samengesteld. De prothese zal zoveel mogelijk worden afgestemd op uw alledaagse leefgewoonten en activiteiten.

Hoelang duurt de maatname?

Het aanmeten van een prothese wordt aan de hand van een gipsmodel op 3D-meting uitgevoerd en duurt 30 tot 60 minuten.

Wat is de samenstelling van mijn prothese?

De prothese wordt aan het lichaam bevestigd door middel van een stompkoker. De koker is meestal gemaakt van kunststof en heeft een geïntegreerde versteviging. De opbouw en uitlijning zijn van cruciaal belang voor het goed functioneren van uw prothese. De afwerking kan op diverse manieren gebeuren, meestal wordt schuimstof gebruikt omdat dit comfortabel en licht materiaal is.

Wanneer is mijn prothese klaar?

Een prothese is een maatwerk product dat grotendeels met de hand vervaardigd wordt. Vanwege de nauwkeurigheid van pasvorm bestaat het proces van eerste pasafspraak naar definitieve prothese uit meerdere facetten. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld proef-lopen tijdens revalidatie en in de thuissituatie, verdeeld over een aantal weken. Wanneer uw prothese optimaal is qua pasvorm en uitlijning wordt de prothese cosmetisch afgewerkt. De levertijd van uw prothese bedraagt drie tot vijf weken na maatname mits er geen langere pasfase noodzakelijk is.

Wat kost een prothese?

Uw prothese wordt volledig vergoed vanuit uw basisverzekering, echter in Nederland kennen we een verplicht eigen risico. In 2024 is het verplicht eigen risico voor iedereen van 18 jaar of ouder € 385,00. Het eigen risico is dat deel van de zorgkosten dat u via de basisverzekering zelf moet betalen. Dit betekent dat u de eerste € 385,00 die u aan medische kosten maakt, zelf moet betalen. Het eigen risico kan verhoogt worden tot maximaal € 500,00.

Per zorgverzekeraar zijn de polisvoorwaarden anders, vooraf de polis raadplegen is raadzaam.