INNOVATIE: Sterkere en lichtere orthesen met prepreg techniek

Carbon, we hebben er allemaal weleens van gehoord. Maar wist u dat carbonweefsel-prepreg een ideaal materiaal is voor het voor het maken van lichte en oersterke orthesen? Sjors Theunissen vertelt over de voordelen van dit bijzondere materiaal.

Orthopedische hulpmiddelen worden voortgedreven door innovatie. De gipsen mal maakt plaats voor print- en scantechnieken en ook op het gebied van materialen zijn er ontwikkelingen doorgemaakt. Carbon, kevlar en glasvezel maken orthesen lichter en sterker. Sjors ziet dat met name carbonweefsel-prepreg steeds meer gebruikt wordt. “Het materiaal biedt zoveel voordelen.”

Wat is carbonweefsel-prepreg?

De meeste mensen kennen carbon wel, bijvoorbeeld als lichtgewicht materiaal in fietsframes. “Maar carbon is van zichzelf niet hard, het is een vezel. Het zijn hele fijne deeltjes die enorm goed tegen trekkracht kunnen, maar zonder hars, blijft het een stof.” Om van carbon orthesen te vormen werd er gebruik gemaakt van mallen en een speciale dunne hars. Bij prepreg is het doek al geïmpregneerd met epoxyhars, waardoor er minder hars nodig is. “En dat heeft flinke voordelen”, vertelt Sjors. “Prepreg is een stuk lichter, maar ook sterker. Hars is namelijk de zwakkere component. Je wilt net genoeg hars hebben en dat is bij Prepreg het geval.”

Van doek tot orthese

Het carbonweefsel-prepreg komt bij Ortho-technics binnen op rollen en is dan nog niet uitgehard. Vervolgens gaan de orthopedisch technologen aan de slag in de werkplaats. “Bij het vormen van de orthese leggen we het materiaal om de mal. In de patronen die we leggen, wisselen we de vezelrichting af en leggen we op bepaalde plekken meer lagen dan op anderen. Zo creëren we versteviging waar nodig en houden we de orthese tegelijkertijd zo dun en licht mogelijk. Vervolgens harden we het materiaal uit in de oven. Doordat we precies kunnen werken, is de nabewerking een stuk minder tijdrovend.”

Ortho-technics werkt inmiddels al 6 jaar met Prepreg en het materiaal heeft voor verschillende toepassingen kunststof verdrongen. “De laatste jaren worden ook andere elementen van een orthese aangepast op prepreg. Het materiaal zal dus in de toekomst alleen maar meer worden gebruikt.”