Orthopedische hulpmiddelen? Het zijn de specialisten die het verschil maken
Ieder mens is uniek in zijn of haar fysieke beperking en heeft een eigen verhaal. Of orthopedische hulpmiddelen nu confectie of maatwerk zijn, ze zijn dan ook altijd afgestemd op de cliënt. Ellis van Luijk is als orthopedisch technoloog bij Ortho-technics gespecialiseerd in zowel beenprothesen als handorthesen en weet dat kleine aanpassingen het grote verschil kunnen maken.
Toen Ellis in 2015 bij Ortho-technics binnenkwam als stagiaire, beviel de samenwerking van beide kanten zo goed dat ze niet meer is weggegaan. Inmiddels heeft ze zich gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van beenprothesen en handorthesen. Twee soorten orthopedische hulpmiddelen die heel verschillend zijn, maar dat vindt Ellis juist zo interessant. “Van mensen letterlijk weer op de been helpen met een passende prothese, tot ervoor zorgen dat iemand dagelijkse bezigheden weer kan oppakken dankzij een handorthese; ik kan eraan bijdragen dat mensen hun leven weer kunnen leiden zoals ze dat willen.”
Van doorverwijzing tot maatname
Ellis ziet dus allerlei verschillende cliënten met verschillende wensen. Als cliënten bij Ortho-technics aankloppen voor een handorthese, zijn ze meestal doorverwezen door een arts of specialist, zoals een handtherapeut. “Mensen komen bij mij, omdat ze vooruit willen en hebben vaak al een en ander besproken over mogelijkheden als ze doorverwezen zijn door de handtherapeut. Soms hebben ze ook al spalkjes of een testorthese geprobeerd en dan weet ik ook al enigszins wat steun en correctie doen voor de klachten. We bespreken altijd uitgebreid de verschillende materialen en mogelijkheden en vooral wat iemand doet in het dagelijks leven. Dan bedoel ik juist de dingen die het leven leuk maken, zoals hobby’s. Mensen denken soms dat ze hobby’s moeten laten als ze pijnklachten hebben, terwijl dat het laatste is wat ik wil. Ontspannen en genieten is belangrijk, dan kun je soms misschien beter even de was laten staan, dan dat je een leuke activiteit laat gaan.”
Perfect passende orthesen en prothesen
Bij het aanmeten en vervaardigen van orthopedische hulpmiddelen maken expertise en ervaring het verschil. “Hoewel iedereen anders is, beginnen we vanuit de standaard en werken we dan naar specificaties toe”, vertelt Ellis. “Bij het vervaardigen van handorthesen vind ik de verfijning heel mooi. Je gebruikt je handen de hele dag en bij het goed passend maken van een handorthese telt elke millimeter. Het gaat echt om de puntjes op de i. Bij het aanmeten van een beenprothese gaat het meer om het uitroepteken achter de i. Nadat de prothese helemaal passend is gemaakt, merk je dat net die laatste wijziging een wereld van verschil kan maken voor iemand. Dat zie ik met name bij de uitlijning van een prothese.”
Pijnklachten? Zoek hulp
Er is veel mogelijk met orthopedische hulpmiddelen, toch ziet Ellis dat cliënten met pijnklachten aan de hand door bijvoorbeeld artrose soms te lang wachten. “Mensen passen zich steeds meer aan bij pijnklachten. In het begin kan je een hulpmiddel gebruiken bij het openen van een potje, maar na verloop van tijd wordt het probleem complexer. Als je er op tijd bij bent, kun je vaak langer meer dingen blijven doen.” Ook bij een beenprothese is het belangrijk dat cliënten zeggen wat ze voelen. “Een beenprothese is een traject waarbij je mensen echt leert kennen. Ik wijs mijn cliënten er altijd op dat ze een heel team om zich heen hebben van experts. Die mensen zeggen allemaal hoe het moet en kan gaan, maar uiteindelijk ben jij de enige die echt weet hoe het voelt.”