Nauwe samenwerking Ortho-technics en handenteam Zuyderland helpt mensen vooruit

“Ik bekijk de casus vanuit mijn expertise als handtherapeut en Onno bekijkt vanuit zijn invalshoek welke orthese daar het beste past”

Om passende orthopedische zorg te kunnen leveren, is een multidisciplinaire aanpak de beste weg. Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? Ortho-technics werkt al jaren nauw samen met het handenteam van de Poli revalidatie bij het Zuyderland Medisch Centrum te Sittard. Een kijkje bij het gezamenlijk spreekuur maakt de voordelen al snel duidelijk.

Cindy van den Bold is als hand- en fysiotherapeut al ruim 12 jaar verbonden aan Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen en werkt al net zolang samen met Onno Smeets van Ortho-technics. “We houden hier op de poli revalidatie wekelijks een gezamenlijk spreekuur met Onno”, vertelt Cindy. “We zien mensen die na verwondingen, fracturen of overbelasting moeten revalideren, maar kijken ook cliënten gediagnostiseerd met artrose. Via een specialist, bijvoorbeeld een orthopeed of plastische chirurg, starten zij met handtherapie.”

Ieder zijn eigen expertise

Cliënten hebben vaak baat bij ondersteuning in de vorm van braces, ortheses of spalken en dan is het volgens Cindy fijn dat Onno aanwezig is. “Ik bekijk de casus vanuit mijn expertise als handtherapeut en Onno bekijkt vanuit zijn invalshoek welke orthese daar het beste past. Hoewel wij ideeën en wensen hebben, zijn de mensen van Ortho-technics specialist over de materialen en mogelijkheden. Onno doet de maatnames, past en levert de producten hier af en doet ook de controles. Ik kan eventuele bijzonderheden direct aangeven. Zo kunnen we direct overleggen met elkaar en met de patiënt en daar heeft iedereen profijt van.”

Meer steun, minder pijn

Het belang van korte lijntjes en een goede samenwerking wordt meteen duidelijk als Dhr. Ubachs binnenloopt. “Meneer is 3 maanden geleden geopereerd na een val met zijn elektrische fiets”, legt Cindy uit. Er waren veel reconstructies nodig aan zenuw, bot en pees. Nu 3 maanden na dato heeft meneer nog steeds klachten en de verwachting is ook dat hij klachten blijft houden. We hebben als test een thermoplast gemaakt.” “Dankzij de brace heb ik inderdaad minder pijn,” vertelt dhr. Ubachs. “In het dagelijks leven houd ik van muziek maken en ik ben buksmeester bij de schutterij. Ik ben dus veel in beweging en merk dat ik met betere ondersteuning ook weer beter kan bewegen.”

Kijkje bij het gipsen

In overleg met Cindy en dhr. Ubachs is gekozen voor het op maat maken van een duurzame siliconen polsbrace waarbij in dit geval de duim wordt vrijgelaten. Onno legt uit waarom. “Het siliconenmateriaal is niet alleen soepel, maar het geeft ook steun. Daarnaast kan het materiaal tegen water en vuil. Dit zorgt voor een ondersteunende maar functionele orthese”. Terwijl Onno een gipsmodel maakt, kijkt Cindy mee naar de juiste stand van de hand. Na een kwartier is het gipsen achter de rug. Dit model zal nu gecorrigeerd gaan worden en als basis dienen voor het uiteindelijke product. Pas als de siliconenbrace perfect past, wordt deze afgeleverd.

De voordelen van samenwerking

De manier van samenwerken bevalt goed. Zo goed zelfs dat Onno inmiddels ook eenmaal per week aanwezig is bij de poli plastische chirurgie. Cindy ziet voordelen voor de patiënt, maar ook in tijds- en kostenbesparing. “We zitten in dezelfde ruimte, dus als ik iets graag voor de patiënt wil, dan kunnen we even langslopen en wijzen om hier of daar op te letten. Maar ook buiten ons spreekuur houden we contact en als er iets snel moet worden aangepast, of er is een specifieke wens, dan denkt Ortho-technics mee en helpt patiënten indien nodig op een andere locatie. Door die aanpak en onze verschillende invalshoeken kunnen we problemen ook voor zijn en komen we tot de beste voorziening. Daar heeft iedereen baat bij.”