Klantverhaal Leroy Pelzer

Het was een indrukwekkende prestatie afgelopen zomer. Het Nederlands elftal amputatievoetbal debuteerde op het EK en werd meteen negende. Speler Leroy Pelzer is inmiddels gecontracteerd als professional in Polen en ziet nog genoeg groei voor het Nederlands elftal.

“Sport helpt je mogelijkheden te zien waar anderen stoppen.”

Gedrevenheid is Leroy niet vreemd. In 2016 kwam er tijdens een bedrijfsongeluk zo’n 5000 kilo op zijn voet terecht. “In het ziekenhuis bleken mijn voet en scheenbeen verbrijzeld en de arts vertelde me dat het herstel lang zou duren. Het woord amputatie viel toen al, maar ik wilde daar niets van weten. Maar na ruim twee jaar revalideren en vele infecties, kreeg ik het advies mijn voet vast te laten zetten. Tijdens een scan werd duidelijk dat ik geen kraakbeen meer had in mijn enkel. Mijn goede been moest alles compenseren, waardoor mijn lichaam scheefgroeide. Ik besloot dat een amputatie de beste optie was.”

Bewegen op het veld

Na de amputatie werkte Leroy verder aan zijn herstel bij Adelante. Sporten hielp hem daarbij “Bewegen maakt mentaal en fysiek sterk en het helpt je mogelijkheden te zien, waar anderen misschien stoppen. ”In het ziekenhuis trok amputatievoetbal zijn aandacht. “Toen ik een filmpje zag van de EK-finale Turkije-Engeland, dacht ik meteen dat Nederland als voetballand vast ook een amputatieteam zou hebben.” En dat bleek ook het geval. Zijn vrouw regelde een ontmoeting met de bondscoach en al snel trainde Leroy mee met het team, waarbij hij de wekelijkse rit naar Utrecht voor lief nam. “In het begin bakte ik er niks van, maar al snel werd ik beter.” Inmiddels speelt Leroy in de Poolse competitie waar de sport een stuk groter is en pendelt hij tussen Nederland en Polen.

Het vinden van de juiste prothese

Hoewel Leroy als voetballer enkel gebruik maakt van krukken, draagt hij in het dagelijks leven een prothese. Hiervoor werd hij na zijn amputatie doorverwezen naar Ortho-technics. “Frank en zijn team begrijpen als geen ander wat ik als prothesedrager nodig hebt. Zij keken samen met mij welke prothese het beste past en maken gebruik van de nieuwste technieken en goede materialen. Ik draag mijn prothese de hele dag en doe hem in de avond op de bank pas uit, dat vraagt wat van de prothese.”

Maar het belangrijkste is wat Leroy betreft een goede relatie met je prothesemaker. “Zeker in het begin heb je veel contact. Je lichaam en dan met name de stomp veranderen voortdurend. Dat betekent dus ook dat de prothese aangepast moet worden. Ik zoek echt waar de pijn vandaan komt en bespreek dan met Ortho-technics hoe die op te lossen. Het eerste jaar had ik misschien wel vijf verschillende prothesen en vele aanpassingen nodig. Dan is het belangrijk dat je goed met elkaar kan communiceren en dat je als klant aangeeft wat je nodig hebt. Maar ook dat je prothesemaker echt naar je luistert en kennis van zaken heeft. Dat is bij Ortho-technics zeker het geval.”

Voor de toekomst ziet Leroy nog vele uren op het veld voor zich. “Het Nederlands elftal speelt nu in de Nations League in Division C. Dat betekent sterkere tegenstanders, maar dus ook de kans om echt te groeien. Wie weet hoe goed we nog kunnen worden.”