Klantverhaal dhr. Vleugels

Liefde voor biljart hielp dhr. Vleugels vooruit

“Afgelopen jaar behaalde ons team de 12de plaats op het NK-driebanden”

Een amputatie is een ingrijpende gebeurtenis waarna dagelijkse bezigheden en zelfs hobby’s niet meer altijd vanzelfsprekend zijn. Dhr. Vleugels uit Heerlen ondervond dat aan den lijve. Na een amputatie van zijn onderbeen kwam hij bij Ortho-technics terecht voor een prothese. Zijn wens? Biljart kunnen blijven spelen op hoog niveau. En dat lukte.

Ineens ging alles heel snel in 2019. Als gevolg van diabetes en adervernauwingen moest dhr. Vleugels onder ogen zien dat de teenkootjes van een voet geamputeerd moesten worden. “Een paar dagen later ging het om twee hele tenen en weer een paar dagen zei de chirurg dat het hele linkerbeen geamputeerd moest worden. De revalidatie-arts vroeg of de knie behouden kon blijven en gelukkig was dat mogelijk.”

Revalidatie na amputatie onderbeen
Vanuit het ziekenhuis startte de revalidatie waar dhr. Vleugels in contact kwam met Frank Theunissen van Ortho-technics tijdens het gezamenlijke spreekuur met de revalidatie-arts. Frank keek niet alleen naar de fysieke mogelijkheden, maar besprak ook uitvoerig de verwachtingen en de wensen van dhr. Vleugels. “Voor mij was het ontzettend belangrijk dat ik weer kon biljarten. Ik ben begonnen als 16-jarige en al 50 jaar lid van de KNBB (Koninklijke Nederlandse BiljartBond). Doordat ik mijn knie nog had, was er enkel een onderbeenprothese nodig en kan ik nu beter bewegen.”

Sport als motivatie
Tijdens de revalidatie merkte Dhr. Vleugels dat zijn sport hem hielp. “Biljarten maakt me sterker en beweging is goed voor de circulatie. Maar het hielp me ook om een duidelijk doel voor ogen te hebben.” Het is niet altijd makkelijk om weer te leren bewegen na een amputatie. Je moet wennen aan de prothese en de koker moet ook soms worden aangepast door bijvoorbeeld atrofie van de stomp.”

12de op het NK
Inmiddels is biljarten geen probleem en speelt dhr. Vleugels weer bij Biljartclub de Keizer in Kerkrade. “Of nu mijn linker- of mijn rechterbeen het standbeen is, dat maakt niet uit. Zelfs achter de rug om stoten gaat prima.” Het biljarten gaat zelfs zo goed, dat dhr. Vleugels afgelopen jaar met zijn team meedeed aan het NK-driebanden kleine tafel, waar ze de 12de plek opeisten.

“Wat ik nog graag zou willen kunnen? Fietsen. Ik ben weer begonnen om het te leren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ik merk wel dat de koker iets moet worden aangepast, omdat mijn been ertegen aan beweegt. Gelukkig kan ik daarvoor terecht bij Ortho-technics. Hopelijk kan ik deze lente een mooie fietstocht maken.”