Klantervaring Mitch Valize

“Mijn prothese is onderdeel van mijn lichaam”

Voor Mitch Valize is bewegen zijn leven. Als topsporter en bewegingswetenschapper stelt hij dan ook hoge eisen aan zijn prothese. Toch betekent dat niet per se dat hij kiest voor het meest geavanceerde of prijzige exemplaar. “Voor mij is het belangrijk dat ik geen belemmering ondervind van mijn prothese. Ik wil gewoon gaan.” 

Mitch laat zich niet inperken. De tweevoudig paralympisch kampioen, Europees kampioen handbiken en bewegingswetenschapper is altijd sportief geweest. “Door een aangeboren afwijking waren mijn boven- en onderbeen korter dan normaal en had ik geen kuitbeen. Vanaf mijn eerste jaar draag ik al een prothese, maar ik heb altijd gewoon meegevoetbald met valide kinderen. Voor mij is de prothese onderdeel van wie ik ben.” Na de amputatie van zijn linkervoet in 2015 nam zijn sportieve carrière een vlucht. Tijdens zijn revalidatie bij Adelante kwam hij in aanraking met zitvolleybal en later maakte hij ook furore met de handbike.

De kracht van bewegen

“Juist bij een beperking is bewegen ontzettend belangrijk”, vertelt Mitch. “Het maakt sterk en gelukkig en geeft zelfvertrouwen. Maar dan moet je wel de juiste prothese hebben die je vooruithelpt. Frank luistert naar mijn wensen en samen kijken we wat het beste werkt. Niet alleen voor dagelijkse bezigheden, maar ook om te sporten. Topsport vraagt nogal wat van een instrumentenmaker. Als er iets kapotgaat, moet ik ook meteen door kunnen. Bij Ortho-technics zijn ze flexibel en daar ook op ingespeeld. Het is fijn dat de lijnen kort zijn en dat er zoveel expertise in huis is, ook op het gebied van sportblades.” Ortho-technics leverde Mitch prothesen voor dagelijkse bezigheden, een waterbestendige prothese en een sportprothese.

Laat je informeren, niet beperken

In de loop der jaren is er veel veranderd en nam de kwaliteit van prothesen toe. “Vroeger waren prothesen minder slijtvast en moest ik bijna maandelijks terug voor reparaties. Tegenwoordig zijn de materialen sterker en is er meer mogelijk, maar het vraagt wel om mondigheid. Als klant moet je echt aangeven wat jij nodig hebt. Lees informatie op internet, laat je informeren en schroom niet om je wensen duidelijk te maken. Dat is niet altijd makkelijk, maar helpt je wel vooruit.”

“Dankzij mijn prothese word ik niet belemmerd door mijn lichamelijke beperking en kan ik doen waar ik goed in ben: sporten.”